CHECKPOINT! 2.0 - 25 t/m 27 APRIL 2013 - Locatie: Schelpkade 45 - DEN HAAG (Drang-gebouw)  • Auteur: Don Duyns  • Bewerking: Maurice Wiedenhof  • » FOTO «
Maurice Wiedenhof (Den Haag, 1968) over het stuk:
'CHECKPOINT! 2.0 Je Maintiendrai' is vrij naar 'Checkpoint!' van tekstschrijver Don Duyns en TG Com.Plot. Dit stuk stamt uit 2005. Het kwam uit in een periode waar angst voor terrorisme zeer actueel was. Het beschreef prachtig de paranoia van die tijd; de moord op Theo van Gogh en Pim Fortuyn lag vers in ons geheugen, de jacht op Bin Laden was nog open, Saddam Hoessein was gevangen en terechtgesteld. Het Westen was nog helemaal in de ban van The War against Terror.

In 'Checkpoint! 2.0 Je Maintaindrai' heb ik het script aangepast naar de politieke situatie van Nederland in 2013.
We maken ons niet meer zo druk over terrorisme door extremistische moslims, maar wel over de bankencrisis, de bezuinigingen, Wilders, Europa en de troonopvolging. Was het in het oorspronkelijke stuk vooral de angst voor terroristische aanslagen, dan is het in mijn bewerking vooral de angst om het verlies van zelfbeschikking, bestaansrecht van cultuur of de vrijheid van meningsuiting. Deze punten heb ik gebruikt als motief voor het personage Misha om een aanslag te beramen op de Minister President. In het origineel gaat het om Balkenende, omdat hij meeloopt met de Amerikanen in de The War against Terror. Nu is dat Mark Rutte, die vooral zijn verkiezingsbeloften niet nakomt en moet de moord op Rutte een burgeroorlog teweegbrengen.

En ik laat de aanslag niet plegen door een geradicaliseerde moslim, maar juist door een blanke vrouw.
Wat de personages allemaal zeggen in Checkpoint! 2.0 hebben we vast wel eens gehoord in de sociale media, aan de borreltafel, in een koffietent. We spreken onze ellende uit, we klagen, maar wat Nederlanders niet aangeboren is, is strijdlust. Vandaar ook fora als GeenStijl.nl waar men lekker anoniem achter de pc tekeer kan gaan in plaats van de daad bij het woord te voegen. Dat is maar goed ook! Alhoewel: een beetje anarchie zal Nederland best goed doen. Daar droomt u stiekem toch ook wel eens van? Dus op zich wordt er in dit stuk niks nieuws gezegd, maar: zijn we echt een 'weifelend zeikland' geworden zoals het personage Misha zegt?

U zult zich waarschijnlijk afvragen of Theatergroep WATS ineens aan 'jaren zeventig socialisties vormingstheater' doet.
Dat was niet mijn bedoeling, maar toch: U prikkelen en een beetje krabben aan de korst om tot een antwoord te komen, waarom niet?
Misschien doen u en ik aan het eind van de voorstelling, als het zaallicht aangaat hetzelfde als bijvoorbeeld elke politicus doet:
we drinken een glas, we doen een plas en alles bleef zoals het was.

Maar dan:
Midden in de nacht, schrikt u wakker.
U bent in paniek
Net als het personage Simon, belt u een nummer
U hoopt dat iemand in godsnaam opneemt
Die gewoon even naar u luistert.
Die u troost.
En er gloort weer hoop
Je Maintiendrai
Houd dus moed!

Maurice Wiedenhof
Regisseur